TILANNE KYPROKSELLA

Katukissojen hallitsematon lisääntyminen on ollut ongelma Kyproksella jo pitkään. Viimeisimpien arvioiden mukaan 1.2 miljoonan ihmisen Kyproksella on kodittomia kissoja 1.5 miljoonasta 2 miljoonaan.

Kyproksella on aina ollut kissoja, jopa niin että Kypros on nykytiedon mukaan hyvinkin saattanut olla kesykissan synnyinpaikka. Kivikautisten kylien kaivauksissa on löytynyt kissojen jäänteitä niinkin kaukaa, kuin tuhansia vuosia ennen Egyptissä löydettyjä vastaavia. Arkeologit uskovat, että kissat tuotiin tällöin hoitamaan päiviltä hiiriongelmaa samoihin aikoihin maanviljelyn aloituksen kanssa.

Kissat tekivät tehtävänsä ja vapauttivat saaren hiiristä, mutta koska kissoja ei leikattu, ei mennyt kauaakaan, kun ne puolestaan valloittivat saaren. Huolimatta tästä olennaisesta roolistaan tuhoeläinten hävittämisessä kissat nähdään itse tuhoeläimenä nykypäivän Kyproksella ja monet paikalliset eivät yksinkertaisesti välitä niiden hallitsemattomasta lisääntymisestä, vaan uskovat luonnon hoitavan ongelman itsekseen.

Valtio on rahoittanut kissojen leikkauskampanjoita, mutta aivan liian vähäisissä määrin, eikä pisara meressä-tyylisellä toiminnalla ole ollut kissojen määrään juuri vaikutusta.