LENTOKUMMIUS

Etsimme jatkuvasti henkilöitä, jotka olisivat lentämässä Kyprokselta Suomeen (välillä Larnaka ja Helsinki-Vantaa) ja voisivat tuoda meille kissoja mukanaan. Lennätämme valtaosan kissoistamme itse, joten tarve lentokummeille on todella suuri. Mikäli voisit kissojen kanssa lentää, olisit aivan valtavaksi avuksi heidän matkallaan koteihinsa! Kissoillemme toukokuussa 2023 lentokummeillut Elina kertoo kokemuksesta seuraavaa:

"Lentokummina toimiminen oli antoisa ja mieleenpainuva kokemus. Kyproksen lentokentällä kaikki sujui hyvin, kiitos siitä Valerialle ja Evitalle. Meitä kiiteltiin toiminnastamme niin matkaoppaiden kuin lentokenttätyöntekijöidenkin puolesta – kaikki Kyproksessa asuvat/käyneet tietävät paikallisten kissojen ahdingon ja toivottoman tilanteen. Myös Suomen päässä kaikki sujui hyvin ja meitä oli vastassa Krista, joka huolehti kisut eteenpäin. PS. Älkää unohtako matkalaukkukärrejä! ;)"


KUKA VOI OLLA LENTOKUMMI?

Suosimme suoria lentoja, mutta emme sulje pois vaihdollisiakaan. Käyttämiämme lentoyhtiöitä ovat Finnair, Norwegian, Aegean, airBaltic ja JetTime, joten näiden osalta voimme sanoa heidän kuljettavan kissoja. Muiden kohdalla lentokummimahdollisuus on ensin kiinni siitä, lennättääkö käyttämäsi lentoyhtiö kissoja ja millaisella kokoonpanolla. 3+2 ruumassa vaiko 2+2 ruumassa ja 1 matkustamossa. Tämä selviää joko lentoyhtiön verkkosivuilta tai heihin suoraan yhteyksissä olemalla ja yhdistyksemme tekee tarvittaessa selvittelytyön puolestasi. Yksi ihminen voi tuoda 5 kissaa, kahden mukana voi kulkea jopa 10.


KISSAPAIKKOJEN VARAAMINEN

Kissapaikat varataan lennolle hieman erilaisin käytännöin riippuen lentoyhtiöstä. Esimerkiksi Finnairille on soitettava, Norwegianilla kissat voi varata verkossa yhdessä lentolippuja varatessaan. Lentokummien tapauksessa lentoliput on usein hankittu ensin ja kissapaikoista kysellään jälkikäteen. Autamme tarvittaessa paikkojen varaamisessa. Kun kissapaikat on varattu, saat lentoyhtiöltä maksulinkin, jonka voit joko lähettää suoraan meille mikäli mahdollista, tai maksaa siirrettyämme rahat sinulle.


KYPROKSELLA

Lentokummi saa Kyproksella avukseen yhdistyksemme edustajan, joka tuo kissat lentokentälle ja auttaa lähtöselvityksessä sekä kissojen viennissä erikoismatkatavaroiden sisäänottotiskille. Lentokentällä tulisi olla n. kaksi tuntia ennen lennon lähtöä. Lentokummi saa mukaansa kissojen passit, sekä TRACES-todistuksen, jotka tulee luovuttaa eteenpäin yhdistyksen edustajalle kissojen mukana Suomessa.

Mikäli mukana on matkustamokissa, on seuraavaksi vuorossa turvatarkastus ja läpivalaisu. Jos mahdollista, tulisi kantolaukku laittaa hihnalle yksin ilman tai ennen muita matkatavaroita, jotta kissa ei jäisi pitkäksi aikaa läpivalaisulaitteen sisälle. Lentokoneessa matkustamokissa matkaa edessä olevan penkin alla. Kissan lisäksi käsimatkatavaroita saa olla normaali määrä, mutta jos ne tavallisesti laittaisit penkin alle, laitat ne nyt ylähyllylle.


SUOMESSA

Suomessa kissoja tulee kysyä matkalaukkuhihnojen läheisyydessä olevalta infotiskiltä (Tulopalvelu). Saat sieltä mukaasi työntekijän, joka tulee avaamaan oven, jonka takaa saat ruumassa matkanneet kissat. Varaa valmiiksi mukaan matkalaukkukärry ja tarkistuskorttisi (boarding pass). Tuloaulan ovilla saattaa odottaa tullin virkailijoita, jotka satunnaisesti pysäyttävät eläinten kanssa matkustavia. Jos näin käy, tarkistavat he kissojen passit ja mikrosirut, mahdollisesti TRACES-todistuksen. Pidä nämä helposti saatavilla.

Tuloaulan puolella odottaa yhdistyksen edustaja, joka vastaanottaa sinulta kissat, passit ja TRACES-todistuksen. Halutessasi voit kuulla kanssasi lentäneiden kissojen kuulumisia liittymällä kodin saaneiden kissojemme Facebook-ryhmään.